viernes, 20 de junio de 2008

Vi og dem: Autonomistas vs. MASistas

En kjapp lesing i de ledende avisene i regionen Santa Cruz presenterer et bilde av et meget polarisert Bolivia, et bilde som også til en viss grad har nådd norske medier. Enten er man Autonomista - for autonomi-statuttene og mot regjeringen, eller så er du MASista - ubetinget for partiet MAS og regjeringen, og tilsvarende ubetinget mot autonomikravet. Møtet med Bolivia og folket har bevist avisene feil, bildet er mye mer nyansert enn som så.

Viktigst av alt er at skillet ikke er så skarpt: selv om majoriteten av folket har tatt ett standpunkt for eller mot både regjering og autonomikravet, så eksluderer ikke det ene nødvendigvis det andre. Støtten er heller ikke alltid så ubetinget, alle har hver sin forståelse og nyanser i synet på både det ene og det andre.
Nyansene eksisterer både mellom ulike grupper og organisasjoner, men også inad: å være av urfolksavstamming determinerer ikke støtte til MAS og regjeringen. Ei heller er det sikkert at absolutt alle som bor i santa cruz er for autonomi, uansett hvor mye "el deber"(toneangivende avis i santa cruz) ønsker det så.

No hay comentarios: