martes, 24 de junio de 2008

Chuquisaca blir sannsynligvis det 5. fylket som stemmer for fylkesautonomi

Etter at det ble flertall for de grunnlovsstridige autonomistatuttene i Tarija søndag, er neste skritt videre for autonomiforkjemperne å støtte opp om "Alianza del comite interinstitucional” sin kandidat, Savina Cuéllar, til fylkesmannvalget i Sucre førstkommende søndag 29. Juni. Sucre er Bolivias hovedstad, og hovedstad i fylket Chuquisaca.

Vinner Cuéllar valget, vil hun jobbe for at Chuquisaca erklærer seg autonomt. Kravet om ”fullverdig” hovedstad i Sucre har blitt autonomiforkjempernes joker for å få støtte for autonomi i fylket Chuquisaca. ”Fullverdig” hovedstad vil si at både den juridiske, lovgivende og utøvende makten er samlet der. Per i dag er kun den juridiske makt i Sucre.

Det har vært et maktvakum i Sucre i syv måneder nå, etter at den forrige fylkesmannen som var fra MAS gikk av i protest på grunn av trusler mot han. Dette ettersom han ikke støttet kravet om ”fullverdig” hovedstad i Sucre. Til fylkesmannvalget stiller Walter Valda for MAS. Valgkampanjen har vært alt annet enn rolig, og det har kommet til voldelige sammenstøt mellom tilhengerne av kandidatene fra høyre og venstresiden. Den store forskjellen mellom kandidatene fra MAS og "Alianza del comite interinstitucional" er at den ene, Cuéllar, støtter opp om det illegitime autonomikravet som allerede er et faktum i de fire fylkene i ”media luna”, med kravet om ”fullverdig” hovedstad som sentralt element. Valda(MAS) på sin side støtter en autonomiprosess, men med utgangspunkt i den nye grunnloven.

Det er viktig å få frem at kravet om autonomi som nå fremmes fra Sucre, bunner i konflikten omkring ”fullverdig” hovedstad i Sucre. Kravet om ”fullverdig” hovedstad i Sucre er et historisk krav som har blitt repetert med jevne mellomrom helt siden den lovgivende og utøvende makt ble flyttet fra hovedstaden i 1899 til La Paz. Det har imidlertid ikke vært en stor konflikt de siste årene, utenom å bli nevnt når kongressen hvert år møtes i Sucre den 6. August. Det har vært mer et symbolsk krav, enn noe annet hevder Xavier Albó.

Dette var situasjonen helt frem til konflikten omkring den grunnlovsgivende forsamlingen og utarbeidelsen av den nye grunnloven fikk konflikten til å utvikle seg til dimensjoner som man ikke hadde forutsett. Fremsettelsen av kravet om ”fullverdig” hovedstad ble en del av opposisjonens strategi for å blokkere fremgangen i den grunnlovsgivende forsamlingen og det nye grunnlovsprosjektet. Det ble imidlertid ikke et viktig tema før den første strategien til opposisjonen om å blokkere den grunnlovsgivende prosessen ved å kreve 2/3 flertall for alle vedtak slo feil. MAS tilhengerne støttet et forslag på 50% + 1. Dette for å kunne avansere i prosessen med å få til reelle forandringer. Denne diskusjonen blokkerte fremgangen i den grunnlovsgivene forsamlingen helt frem til nyttår 2007. Opposisjonen fikk igjennom sitt krav til slutt, men dette viste seg ikke å bli noen løsning for opposisjonen. MAS inngikk nemlig allianser med flere småpartier, og klarte å mobilisere 2/3 flertall.

Dermed måtte opposisjonen finne en ny strategi, og det ble kravet om at hovedstadsspørsmålet måtte diskuteres i den grunnlovsgivende forsamlingen. Dette var imidlertid ikke noe legalt krav, ettersom temaet ikke var blant de som var bestemt at man skulle ta opp i forsamlingen, og ingen grupperinger hadde presentert det som tema i forkant. Dette temaet ble presentert av en allianse mellom grupperinger i Santa Cruz og Sucre mot slutten av prosessen med utarbeidelsen av den nye grunnloven. Den ble presentert som et nytt tema i de forskjellige kommisjonene som forsamlingen besto av. Dette skjedde når disse kommisjonene var inne i sitt avsluttende arbeid sommeren 2007.

Kravet om å ta opp dette temaet ble avvist. Dette som sagt på grunn av at det ikke lovlig sett kunne puttes inn et nytt tema mot slutten av arbeidet til forsamlingen. I tillegg til de helt klare praktiske og økonomiske vanskelighetene ved å kunne få til dette. Imidlertid klarte opposisjonen tilsvarende å utsette videre fremgang med godkjenningen av den nye grunnloven. Høyresiden valgte tilslutt å boikotte hele prosessen med godkjennelse av den nye grunnloven, og intensiverte i stedet sine egne prosesser med å skape parallelle illegitime autonomier. Den 24.november, da grunnloven skulle godkjennes på generelt basis(den ble senere godkjent i detalj i Oruro), ble 3 stykker drept under sammenstøt mellom forkjempere og motstandere av grunnlovsprosjektet, og hovedstadsspørsmålet var blitt en fanesak. Etter dette har situasjonen bare tilspisset seg fram til dags dato, og man venter seg uroligheter i forbindelse med fylkesmannvalget til søndag. Presidenten kan ikke komme inn i Sucre by, og MAS sin representant kan ikke drive valgkampanje der.

Hovedstadspørsmålet har nå blitt utnyttet av forkjemperne for de illegitime autonomiene til en hovedgrunn for å støtte autonomikravet i Sucre. Det er nå et flertall i denne byen som ønsker autonomi(i tråd med autonomikravene i de fire fylkene i ”media luna”). Det er verdt å merke seg at det kun er i Sucre by at flertallet for autonomi er klart. På landsbygda har tilhengerne av regjerinspartiet MAS stor oppslutning. Problemet er at befolkningsmessig utgjør landsbygda en veldig mye mindre del av de stemmeberettigede.

Mange tror at det ved fylkesmannvalget vil bli et flertall for kanditaten fra "alianza del comite interinstitucional" , og at hun skal gjennomføre valg på autonomistatutter slik at Chuquisaca blir det neste fylket som erklærer seg autonomt(vel og merke på illegitimt vis). I det tilfelle vil det bare være igjen 4 fylker som ennå ikke har erklært seg autonome.

No hay comentarios: