lunes, 23 de junio de 2008

Nyhetsbyrået NTB om gårsdagens autonomiavstemming i Tarija

Søndag 22. juni gikk innbyggerne i fylket sørøst i Bolivia Tarija til valgurnene for å gi sitt ”ja” eller ”nei” til nye autonomistatutter for fylket. Aftenposten publiserte NTBs artikkel om valget på sine nettsider. Se: http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article2499185.ece

Den korte artikkelen til NTB er et godt eksempel på hvordan en sak kan dekkes så lite nyansert at leseren, etter min mening, gis et feil inntrykk av den kompliserte situasjonen rundt selvstyreavstemningene. Jeg vil peke på to sitater fra artikkelen som definitivt burde hatt noe bakgrunnsinformasjon for ikke å villede leseren.

”Bolivias president Evo Morales betegner folkeavstemningen som illegal.”
I denne sammenheng bør det nevnes at FN, EU og Organisasjonen for amerikanske stater (OAS) alle har stemplet valgavstemningene som grunnlovsstridige. Grunnen er at kun Kongressen i Bolivia ifølge valglovene kan skrive ut folkeavstemninger. Fylket har ikke rett til å kalle inn til valg slik det har blitt gjort i autonomiavstemningene.

”Tre andre delstater har allerede gjennomført tilsvarende avstemninger, der selvstyreerklæringene har fått stort flertall.”
Her ville det være naturlig av NTB å nevne at valgdeltakelsene har vært mye lavere enn vanlig på grunn av MAS sin boikott av valget. Tilhengere av MAS, som også ønsker større grad av selvstyre, mener utformingen av automistatuttene ikke har blitt til gjennom en demokratisk prosess. De fremholder at partiets medlemmer på fylkesnivå har vært ekskludert i prosessen. Som en reaksjon på at valget er grunnlovsstridig og utformingen av statuttene har vært udemokratisk har MAS oppfordret sine støttespillere til å avstå fra å stemme. Dette for å unngå å gi avstemningene legitimitet. I Bolivia er det ved ordinære valg ulovlig å ikke stemme og mulige straffereaksjoner kan blant annet være bøtelegging og sperring av bankkonti en viss tidsperiode for de avstående. Etter autonomiavstemningen 4. mai i Santa Cruz har ikke de avstående blitt straffet (siden det faktisk er en illegal avstemming), men det er grunn til å tro at folk har fryktet å kunne bli sanksjonert.

Resultatet i Tarija
I Tarija har ja-siden fått 80,1 % oppslutning. Av de 173 231 stemmeberettigede har 106 827 stemmer (61,7 %) blitt godkjent som ja- eller nei-stemmer. 1,7 % stemte blankt og 3,7 % av stemmene ble annullert. Da er det igjen 34,8 % som har avstått fra å stemme. Til sammenligning var det 17 % som avsto fra å stemme ved presidentvalget i Tarija i 2006. Det statlige nyhetsbyrået i Bolivia, ABI, melder at samlet utgjør antall nei-stemmer og avstående 47 % og mener dette er det faktiske tallet som har avvist autonomistatuttene.

No hay comentarios: