martes, 17 de junio de 2008

Folkelig mobilisering for den nye grunnloven

Nyheten om folkeavstemningen 10.august har nådd helt frem til Norge. Evo Morales går av dersom støtten blant folket er lavere enn ved sist valg.

Morales gikk i 2005 til valg med løfter om utforming av en ny grunnlov. Etter konfliktfylte perioder med forhandlinger over teksten er utkastet ferdig, det eneste som gjenstår er at folket skal avgjøre hvorvidt den nye grunnloven er ønsket eller ei, en folkeavstemning som foreløpig har blitt utsatt grunnet avstemningen 10.august. Småbønder, jordløse og urfolkgrupper fortviler over hans mulige avgang før fremtiden til det nye grunnlovsforslaget er avgjort. Store fremskritt er gjort i forhold til jordreform og urfolks rettigheter i det ferdige utkastet, fremskritt som kan falle i grus dersom Morales forsvinner.
Tilhengere vil ha en avstemning om grunnloven, opposisjonen vil at Morales skal skrive ut nyvalg med en gang. Men alle er de enige om at den forestående avsteningen er unødvendig bruk av både tid og ressurser.

De jordløses bevegelse i Bolivia (MST) har sammen med andre urfolks-og jordbrusorganisasjoner gått ut og gitt Morales frist til førstkommende fredag (20.06.08) med å gi et endelig svar på NÅR et valg på grunnloven vil stå. Dersom de ikke får et konkret svar vil grasrota mobilisere og de vil marsjere: fra Santa Cruz til hovedstaden La Paz

No hay comentarios: