sábado, 21 de junio de 2008

Tilbakekallingsvalget

Etter å ha hørt diverse tolkninger av den nye loven om tilbakekallingsvalg, et valg som skal avholdes den 10.august, har jeg som den juridiske eksperten jeg er gått rett til sjølve lovteksten. Det spesielle er at også godt orienterte folk ser ut til å være forvirra over det nøyaktige innholdet i den. Myndighetene ser ut til å ha en jobb å gjøre med å kommunisere dette til velgerne fram mot valget.

Lovteksten er å finne på følgende adresse:
http://www.derechoteca.com/gacetabolivia/ley-3850-del-12-mayo-2008.htm

Teksten er ganske klar. Velgerne får to spørsmål.
1) Er du enig med forandringsprosessen leda av president Evo Morales og visepresident Álvaro García? JA eller NEI.
2) Er du enig med politikken, handlingene og ledelsen til prefekten i ditt departement? JA eller NEI.

For at mandatet til president og visepresident skal tilbakekalles må stemmetall for NEI, både i antall og i prosent, overstige det kandidatene fikk ved forrige valg. Dette innebærer at flere enn 1.544.374 velgere og 53,74 prosent av de som stemmer må si NEI på spørsmål 1 for at presidenten og visepresidenten må skrive ut nyvalg. Dette må skje innen 90 til 180 dager.

For at mandatet til prefektene skal tilbakekalles må på samme måte resultatet for NEI, i prosent (ikke antall, om jeg leser teksten korrekt), overstige det den respektive prefekten fikk ved forrige valg. Dette vil si at det kreves ulike tall i de ulike fylkene. I La Paz kreves det for eksempel mer enn 37,988 prosent mens det i Santa Cruz kreves mer enn 47,877 prosent for NEI for at prefektene her må gå av. Hvis en prefekt sitt mandat tilbakekalles må prefekten gå av umiddelbart og presidenten utpeker en midlertidig prefekt inntil nyvalg kan avholdes. Alle talla er å finne på nettsida jeg refererer til over.

No hay comentarios: