martes, 24 de junio de 2008

Conalde erklærer at de vil boikotte tilbakekallingsvalget 10.august!

Conalde (et organ hvor fylkesmennene i de 4 fylkene som har erklært seg autonome + fylkesmannen i Cochabamba samarbeider om det videre arbeidet med å sette ut i praksis de illegale fylkesautonomistatuttene), erklærer at de vil boikotte tilbakekallingsvalget den 10. august. Dette så lenge man ikke inkorporerer kravene i autonomistatuttene i den nye grunnloven. De mener at dette valget vil forhindre iverksettelsen av autonomiprosjektene i fylkene.

Tilbakekallingsvalget ble foreslått og godtatt ved lov av stortinget den 5. mai, med stemmene både fra MAS og opposisjonen. Det var presidenten selv som foreslo at dette valget skulle gjennomføres, men PODEMOS var de som presset frem tilbakekallingsvalget etter at de i utgangspunktet var i mot det. I folge Oscar Urenda(stortingsrepresentant for PODEMOS) var deres strategi ved aa kreve gjennomforing av tilbakekallingsvalget, en mate aa utsette en folkeavstemningen paa den nye grunnloven. Stortinget utarbeidet og godkjente loven, og det vil være lovstridig å trekke seg fra valget nå.

Frykten for at de vil kunne tape sine fylkesmennposisjoner er hovedgrunnen til at de nå setter seg i mot avstemningen. PODEMOS er ikke enige i avgjorelsen til fylkesmennene i de 5 fylkene. Disse fylkesmennene er ikke lenger medlemmer av noen eksisterende politiske partier, og onsker aa opprette en ny politisk allianse.

I folge Oscar Urenda er det fylkesmennene i Pando og Cochabamba som staar i fare for aa miste sine stillinger, og dermed har hele Conalde gaat sammen om boikotten av valget. Det er kun i Chuquisaca, hvor man skal ha valg på fylkesmann nå til søndag, at den nye fylkesmannen ikke trenger å stille i tilbakekallingsvalget i august. Fylkesmannen i Santa Cruz uttaler at han ikke er redd for å tape i referendumet, siden han mener at han har en klar flertallsstøtte i befolkningen. Han mener imidlertid at tilbakekallingsvalget ikke kommer til å løse noen problemer, og kun er en avledningsmanøver fra regjeringens side.

No hay comentarios: