martes, 17 de junio de 2008

Valget i Tarija

Førstkommende Søndag (22.06.08) skal fylket Tarija holde sin folkeavstemning om autonomi. Tarija er foreløpig siste fylke ut. Santa Cruz holdt valg i mai og fylkene Pando og Beni i juni. Tilsammen utgjør de fire fylkene "media luna" (halvmånen), en lavlands-region med store naturressurser og forekomster av olje og gass.

Ønsket om autonomi har vært oppe i den politiske debatten siden 2006. De ønsker økt selvstendighet og selvråderett over naturressurser. Regionen har en enorm rikdom fordelt på få hender, de største jordeiendommene befinner seg her og mange av de eies av politikere og andre personer som er sentrale i auonomikampen. Autonomikravet står i klar konflikt til både den eksisterende grunnloven og den nye, og i klar konflikt til regjeringen sine ønsker om redistribusjon av jordområder som ikke oppfyller sin sosiale og økonomiske funksjon.

Valgene har gitt et resultat på 70-80% som støtter autonomikravet i de ulike fylkene, men avholdenheten har og vært høy - 43% i Pando. I alle fylkene utgjør andelen folk som frasto fra å stemme sammenlagt med andelen som stemte nei et flertall av folket, noe som sår klar tvil om valgenes demokratiske legitimitet.

Tarija kles i rødt og hvitt, den autonome staten sine farger, mens MAS mobiliserer til avholdenhet blant bønder og andre tilhengere, valgkommisjonen i fylket truer med sanksjoner mot folk som ikke gjennomfører sin borgerplikt og stemmer, mens valget fra sentralt hold er erklært illegitimt grunnet den manglende støtten i grunnloven. Søndag er duket til å bli en viktig dag for fylket og landet.

1 comentario:

Ingvill Breivik dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.