domingo, 6 de julio de 2008

Sucre 24.mai 2008

Dette er en dato som ikke vil forsvinne fort fra de fleste bolivianeres bevissthet. Dette var skammens dag, dagen da fascismens vonde ansikt viste seg for alvor. I landets hovedstad, Sucre, blei en gruppe bønder (de fleste MAS-aktivister) som hadde kommet til byen for å møte sin president, Evo Morales, jaga og til slutt fanga, banka opp og ydmyka på det groveste. Bøndene blei frakta til byens plaza der de måtte rope ting som ”Evo morder”, ”Leve Sucre”, ”Ned med MAS”, mens de brant whiphalas (urfolkenes flagg) og måtte veive med Sucre og Comité Interinstitucional sine flagg.

Alt var iscenesatt av ledende medlemmer i Comité Interinstitucional (CI), den mektige gruppa som styrer byen. En film som nylig blei vist på boliviansk tv viser hvordan alt fra kongressrepresentanter fra opposisjonen til ordføreren til rektoren for universitetet (som også er leder for CI) oppmuntra voldshandlingene mot først hæren, som skulle beskytte både bønder og presidenten, før den valgte å flykte i frykt for voldelige sammenstøt med den sinte bybefolkningen. Bøndene blei etterlatt til seg sjøl med katastrofale konsekvenser.

LAG-brigadistene Marte og Martine har allerede skrevet en mer detaljert analyse og beskrivelse av det som skjedde og bakgrunnen for det på LAGs nettsider.
I tillegg er filmen lagt ut på youtube (på spansk), i seks deler, første del (som inkluderer en liten presentasjon) er å finne her.

For min egen del er det sjokkerende å se at ledende politikere kan støtte slike voldshandlinger. Når vi snakka med representanter for CI og det største opposisjonspartiet Podemos i Sucre blei vi fortalt at de hadde forståelse for det som skjedde, men at det gikk altfor langt. Filmen viser noe annet. De som styrer Sucre og nå også hele Chuquisaca er kanskje ikke fascister, men de bruker fascistiske virkemidler og oppmuntrer en fascistisk tankegang i befolkningen. De leker med ild, og jeg tror ikke de er klar over det.

Det som slår meg når jeg ser filmen er hvorfor er det ingen som reagerer? Syns alle som var tilstede at dette er greit? Hvorfor er det ingen som sier noe?

No hay comentarios: