sábado, 5 de julio de 2008

3 av 5 prefekter avblåser boikottrusselen

Prefektene (fylkesmenn) Ernesto Suárez Sattori (Beni), Mario Cossío (Tarija) y Rubén Costas har avblåst trusselen om å boikotte tilbakekallingsvalget den 10.august. De tre hadde sammen med prefektene i Cochabamba og Pando lovt å boikotte valget om ikke reglene for tilbakekalling blei endra. Opposisjonsorganet CONALDE, Det nasjonale rådet for demokratiet, hvor alle de fem ovafor nevnte prefektene deltar, ser altså ut til å sprekke i dette viktige spørsmålet. Cochabamba-prefekt Manfred Reyes Villa har allerede utelukka å trekke seg fra boikotten, og Pando-prefekt Leopoldo Fernández ser foreløpig ut til å følge samme linje.

Santa Cruz-prefekt Rubén Costas har på si side bretta opp armene og lover å kjempe videre for autonomireformene sine og for at Evo Morales skal tape mandatet sitt. ”Her fins ingen feiginger”, sier han. Regjeringa kaller beslutninga en seier for demokratiet og for det bolivianske folket, og antyder til og med at den amerikanske ambassaden har hatt en finger med i spillet når det gjelder prefektenes beslutning om å likevel delta i valget.

I en relatert notis har den nyvalgte Chuquisaca-prefekten Savina Cuéllar bestemt seg for å delta i det neste møtet til CONALDE sjøl om hennes nærmeste rådgiver, også eks-masista, Édgar Arraya, har bedt Comité Interinstitucional (den viktigste delen av valgalliansen som sto bak henne) om å lese Santa Cruz sine autonomistatutter for å se ”hvem de blander seg med”, noe som kan tolkes som et klart hint om at ikke alle i alliansen er like fornøyde med orienteringa i retning av lavlandsfylka.

No hay comentarios: